Обръщение на вицепремиер Калина Константинова към хората с временна закрила

Вицепремиерът Калина Константинова записа специално видео обръщение към всички хора с временна закрила. Публикуваме видеото и нейните думи.

„Какво ще се случи с вас след 31 май?

Това е единственият въпрос, който ви вълнува днес, и това е напълно разбираемо. За съжаление, всички недоброжелатели се възползват от ситуацията и отговарят вместо нас. А още по-лошото е, че отговарят с лъжи.

Мили украинци, скъпи майки, избягали тук с децата си от ужаса на една брутална война, от днес нататък официално ви моля да не вярвате на нито една дума, която прочетете или видите в публичното пространство, освен ако не е изречена от мен или член на моя екип. Паниката, която се всява сред вас цели единствено да осуети нашите планове и да ни попречи да продължим да се погрижим за вас с всички възможни средства и по всички възможни начини, които ЕС ни дава. А вярвам, вие най-силно оценявате усилията, които полагаме, и е във ваш интерес да ни помогнете да продължим да се справяме с тази ситуация по възможно най-добрия начин.

Никой никога не е обещавал нито на хотели, нито на кметове, нито на когото и да е било, че има възможност да останете в хотелите след 31 май по условията на хуманитарната програма. Тя бе създадена със срок до 31 май от първия ден. Ако някога някой ви е казал нещо друго, то той ви е излъгал. Единственият начин да продължите да пребивате в хотела, в който сте, е ако хотелиерът реши да поеме разноските ви или ви предложи индивидуални оферти за подслон. Това е негово решение и е ваш избор дали ще приемете.

Решението да ви настаним в хотели бе нетрадиционно, но със сигурност бе повече от правилно по много причини, но най-вече защото беше бързо и сигурно и ни даде възможност да се погрижим за вас, да ви дадем подслон и храна, сигурност и спокойствие. Но за България туристическият сезон е от голямо икономическо, културно и международно значение. Този бранш дава препитание на много българи и техните семейства, той представлява сериозен процент от нашия БВП и е наш дълг да подсигурим един успешен летен туристически сезон за България. Затова и когато договорихме тази мярка с хотелиерите им обещахме, че вие ще останете при тях най-късно до 31 май. Но това по никакъв начин никога не е означавало, че ще останете на улицата. Държавната програма за предоставяне на хуманитарна помощ за хора с ВЗ след 31 май продължава в държавните, общински и ведомствени почивни бази.

Как ще се случи това?

Още в следващите дни ще бъде пусната дигитална платформа, която ще събира и обработва в реално време информация за вашите специфични нужди, които да бъдат взети предвид при планирането на релокацията и цялостния логистичен план за преместването ви из страната. Работите ли вече в района или имате предложение за работа от хотелиера, който ви е подслонил? Детето ви записано ли е на училище? Имате ли хронично заболяване? Това са само малка част от въпросите, на които трябва да ни отговорите, за да се погрижим по възможно най-добрия начин за вас.

Задължително ли е преместването в държавни бази?

Не, разбира се. Вие сте свободни хора и ВЗ ви дава право да пребивавате в нашата страна свободно, дава ви право да работите и да бъдете независими. Имате право да си намерите квартира или да живеете където прецените на собствени разноски.

Но ако все още не сте успели да си намерите работа и нямате възможност да си наемете квартира, ние ще ви настаним в най-подходящата за вас ведомствена база из страната.

Защо не започнахме по-рано с анкетите?

Знаем, че всеки един от вас, ако може да избира, би се прибрал веднага в Украйна. Ето защо едно по-ранно анкетиране нямаше да ни даде правилна статистика, тъй като самите вие живеете ден за ден и ние напълно разбираме това.

Искаме да ви осигурим максимален уют, сигурност и грижа. Вярваме, че и вие го искате, и ако ни съдействате бързо и акуратно да получим вашите данни от анкетите, задачата ще бъде много по-лесна не само за планиране, но и за изпълнение.

Какво следва после?

След като получим данните от вас на тяхна база ще начертаем обща пътна карта, която ще споделим с вас. За най-достоверна и пълна информация следвайте само портала ukraine.gov.bg и потърсете информация на националната гореща линия – 02 / 905 – 5555.

Нашият екип ще ви информира своевременно за всяка следваща крачка.
Искам да ви уверя, че България продължава да е тук за вас, да е тук до вас. Надявам се тази разтърсваща война да приключи съвсем скоро и вие да може да се приберете при своите близки. Но дотогава – ние ще грижим за вас и вашите деца, така както бих искала някой да се погрижи за мен и моето дете, ако баща му е на фронта.

Заедно ще се справим и с това предизвикателство.

България е с Украйна.”